Tort z serkiem mascarpone i owocami

Biszkopt czekoladowy: śr. 24 cm – do kupienia w naszych cukierniach ( zamówienie należy złożyć min. 3 dni przed)

Nakropka : woda z cukrem plus sok z cytryny.

Masa śmietankowa: 400 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej), 500g serca mascarpone (schłodzony), 5 pełnych łyżeczek cukru pudru, lub wg.uznania.

Owoce: ok. 1kg ulubionych owoców świeżych lub rozmrożonych (poza sezonem).

  1. Biszkopt podziel na 3 blaty, śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem ubij w mikserze na jednolitą gęstą masę.
  2. Jeden z blatów nakrop wodą z cukrem i cytrynką, wyłóż część masy śmietankowej a na nią połowę owoców, przykryj kolejnym blatem i postępuj jak poprzednio, całość przykryj ostatnim blatem. Tort obsmaruj pozostałą masą śmietanki, tak aby biszkopt czekoladowy był miejscami widoczny, w ten sposób powstanie efekt tzw. Semi naked cake. Torcik udekoruj owocami i gotowe 🙂
  3. Gdyby coś jednak poszło nie tak, pamiętaj, że zawsze poratujemy Cię tortem przygotowanym w naszej cukierni 🙂
Category: